tisdag 31 januari 2012

4-åringens "komplimang"

"Mamma? Vet du varför du har så stor mage?"
"Nååh?"
"För du har ju haft Alvin, Felix, Robin och mig där! Och pappa!"


...just det. Eller så inte. Jag säger att nej, pappa har nog inte varit där.

"Va??!? I vems mage har HAN varit då?"

Människor kommer och går

Ibland blir det mer konkret än vanligt. Idag sade en på jobbet upp sig, jag förstår henne, en fastanställning lockar mer än vikariat. Men i vårt lilla team är det en stor omställning. Konstigt. Det är klart, folk byter jobb hela tiden och blir på mammaledigt. Ändå alltid lika..tomt. Och känslan av att vara den som blir "kvar" har alltid varit svår. Sånt är livet. Tack och lov finns det sociala medier, så kontakter kan bibehållas.

Allt gott önskar jag dig - kollegan !

Och snart kan jag kanske tipsa om ett ledigt vikariat ;)

måndag 30 januari 2012

Monstermamman

Blir jag helt tydligt under pms-veckan! Jag vet inte om det alltid varit så här illa eller om det kommit med hormonspiralen? Det är helt sjukt. Inga nerver och slänger ur mig helt vad som helst...*lessen*. Nu sover alla små och jag skulle vilja få trycka på"ångra"knappen och ta tillbaka en del. Usch vad det känns jobbigt.
Och det värsta är att det alltid blir så här veckan före mens, det är ju skitjobbigt. Och så konstigt, utanför hemmet märks det inte men här hemma är jag hur sur som helst.

Nåja, vi hade nog våra ljusa stunder också. Stekte plättar, både vanliga och spenatisar.
Och efter att monstermamman haft ett litet "utbrott" plockades dammsugare och sopskyffel fram av de äldre små och sen kndes det faktist lite bättre ;)

Snart kommer karln kanske också hem. Han var faktist hem o svängde vid 20-tiden, bara för att komma på att han glömt att han hade bilen vid metrostationen..Han tog bussen hem. Det har hänt även den bästa (mig) också. Och eftersom han ändå blev att hämta bilen, tänkte han att han kan lika bra fara och gymma också..


Här är ett par iphone-foton. Har varit dålig på att plocka fram riktiga kameran på sistone.
Min duktiga fina Sarah.

Spenatplättar i en panna som kanske kunde ha diskats av lite melllan varven ;)

Då vet man att man är trött

När man stort och tydligt skriver "NADJA" i 1-åringens nya vantar..

Niko tyckte jag borde börja med att skriva "Nadjas son" i alla kläder, så blir det rätt i 3/4 av fallen ;)

söndag 29 januari 2012

Sarahs framtid

Efter att ha läst "Hattjakten", som är ganska lång men rolig, skickade jag alla till egna sängar. Satt mig i fåtöljen mellan Sarah och Alvins sängar, och pajade dem. Sjöng igenom våra vanliga nattsånger (sku btw behöva förnya mitt utbud) och när Alvin somnat, ville Sarah prata en stund.

 "När jag blir stor ska jag gifta mig".
"Det är en rolig dag, SEN, hoppas mamma får komma?"
"Jo, fast jag kommer att vara blyg, så jag bjuder bara dig"
"Okej, inte behöver man bjuda någå många, bara de man själv vill" lugnar jag henne.

Så byter hon lite ämne och säger att jag får bo hos henne tills jag dör.
Jag informerar henne om att jag inte tänker dö på läääänge ännu, tidigast om 50 år.
"Men mamma, man kan dö imorgon. Tänk om en bil kör över en"
*suck* Jooh, men jag räknar med att leva lääänge ännu, säger jag.

Så säger vi gonatt och jag pajar henne över håret.

"Jag ska va med Felix. Och Robin".

"Va? Hur menar du?"

"Jag ska bo med dem när jag blir stor".

Jahapp, vad hände med att ha mamma inneboende hela livet? Och varför får inte lillebror bo med? Det får jag bara gissa mig till, för sen somande hon.

Nu skall det bli ändring!

Har idag tagit mig i kragen, än en gång.
Gjort upp uppföjlningstabell i Exel.

Aj om vadå? Jo, mått. Så behöver jag inte fundera ifall vikten inte går ner, ni vet det där med att muskler väger mer än fett ;)

Nu ska jag se, svart på vitt, om jag får till stånd ändringar.

Med måttbandet från syskrinet har jag mätt: midja, rumpa, lår, överarm och "bh-band". Ska ta på nytt om ett par-tre veckor och hoppas på att det skulle försvunnit nån cent nånstansifrån. Eller borde man vänta en hel månad?

Slow food

Blir det idag. Har Karelska steken och puttrar i ugnen. Så om maten tar dryga 3 timmar att tillag så tycker jag det räknas som slow. Inget man svänger ihop en vardag när man kommer hem vod 17 och alla ropar MAT!

Jag borde, borde orka (idas) laha klart åtminstone nåånting till veckan som amn bara kan värma..Karln har "bara" 3 kvällar med inbokade möten ooh träffar kvällstid då han lär komma hem efter läggdags. Så jag tror han kan se sig i månen efter att klämma in gymbesök den där ena kvällen han tänker vara tillgänglig..

Nu ska jag tvätta lite potatis och sen njuta av lilla A. De andra är iväg på vigulej ;)

Nu ska jag sova

Här är en bild från dagens konsert. Det här var typ sista sången.
Kroko (Sarah) & Robin följer med sången medan Alvin gör torn av sittkuddarna. Alvin var för övrigt allt annat än stilla och jag fick i huvudsak se till att han inte gjorde alltför mycket f*nskap..


Idag har det varit flängande hit o dit. 2 gnger in till centrum!
Och vid midnatt smög vi oss hem för gott, jag och maken.
Väldigt tacksamma över att vi hann med sista metron! Sprang så det bara rev i halsen, men kom nerspringande för Kajsaniemi med en hel minuts marginal.
Och från Östra centrum avgick bussen punktligt.
Vi var alltså på bio och såg "The girl with the dragontattoo". Har läst boken och sett svenska versionen och tyckte ändå att den här var bra, bättre.
Mommo som varit barnvakt är vaken när vi kommer hem så vi hinner få rapport över kvällen som gått bra. Sen kryper hon ner i arbets/gästrummets minimala bäddsoffa och hoppeligen kan hon sova bra där.

lördag 28 januari 2012

Nu kan jag ropa hej!

För nu är jag över bäcken!! Jag får resesällskap i sommar, det bästa möjliga dessutom. Barndomsvännen.
Vi kommer att ha galet skönt. Bara slappa och slöa, hela veckan lång.

Men nu, ska jag och lyssna på Arne Alligator. Sarah och Alvin får följa med. Den här gången ;)

Natts(m)urf

Sitter vid köksbordet med en ÖL och surfar. Om allt mellan himmel och jord. Men fick beställt en ny "kauko" till digiboxen, så någon nytta har man gjort också. Den har varit sönder ett tag nu, så man har inte kommit åt att varken banda in eller se på inbandade program. En livsviktig funktion för mig, som sällan hinner se något då det kommer från tv:n utan får se det när alla andra är i säng eller andra viktigheter utförda.

Grey? När börjar det igen? Täydelliset naiset har väl paus ända till mars? Hujeda mej, om man skulle missa.

Jag borde verkligen komma mig isäng nu. Har 100 och 1 grejer under kommande dagarna. Och imorgon kl.10 (jo, det ÄR tidigt) skall jag träffa kompisen, som vi ska försöka få med i resebokningen. Hoppashoppas. Vi har varit med om så mycket tillsammans under livet, och detta skulle vara pricken på i.

Så ska det hinnas med Arne Alligator, fotismatcher, bio, prinsessafotis, gym, planeringsmöte och bla, bla. På måndag får man fara och vila upp sig till jobbet.

fredag 27 januari 2012

Bio?

Nu har vi fått möjligheten att gå på tumis på bio imorgon kväll! Fribiljetter, barnvakt och en oplanerad lördagkväll.  Kommer inte ihåg när vi senast skulle varit? Jag var ju nog på bio för några veckor sedan, men då med barnen på barnfilm så det räknas ju inte.

Går det helst någon bra film just nu? Tips?

Nåja, vi far säkert oberoende, man måst ju passa på när man har chansen. Bra film eller inte. Vi är så sällan på tumanhand, jag o min man. Vad ska vi hitta på att prata om i metron? Får väl sitta o tom-glo annars.

Det blir nog bra.

torsdag 26 januari 2012

Glad & hoppfull

För det ser mer än lovande ut att jag får min barndomsvän och den person som jag känt längst i livet (om man inte räknar med familjen) med på RESAN.


Vi ska på lördag åka in till centrum och hälsa på till Resebyrån och se om man kan komplettera bokningen och vad det blir att kosta, jag hann ju boka medan det vär mässerbjudande. Sen tar vi lunch och börjar planera!

Förhoppningsvis går allt som vi vill, men jag ropar inte hej förrän jag är över bäcken.

Morgonkaffe

I all ensamhet. I lugn och ro. Pojkarna åkte iväg till skolan redan för en timme sedan och Niko o småttorna har just gått ut genom dörren. Alla barn på bra humör. Pappsen sov lite för länge som vanligt. Men..jag som har kvällstur har ju tid att fixa igång alla andra och ta sig själv till sist. Tänk om, man kunde fått sovmorgon istället? haaHAA.

Jag skall till 10 på jobb och till kvällen känns en evighet. Men som sagt, först njuta av en lugn frukost. Snart är det helg igen. Det lever vi på. Lördagmorgon är nog bland det bästa. Sällan behöver vi ha väckning då.

onsdag 25 januari 2012

Sen blev det bra

..och idag har jag träffat mer vänner än jag normalt träffar på en månad, om ens det.

Och utan att det blev på "bekostnad" av familjen. Det är knepigt att hitta balans i sitt sociala liv och samtidigt kunna säga att familjen först. Eller hur ska man säga? Förstår man hur jag menar? Ni som också är föräldrar? Det är klart att man före barnen tänker att  vänskapsförhållandena inte skall bli lidande för att man bildar familj, men ..öh..det är väl helt självklart att den blir det. Eller inte lidande, men man träffas ju så himla sällan. Och det finns helt enkelt inte tid för tätare kontakt. Inte om man har fyra barn och femtielva fotisträningar Men man säger ju att med riktiga vänner kan det gå länge mellan träffarna men när man väl träffas fortsätter man som förut. Så är det nog.

Nåja, men idag har jag råkat träffa en del vänner, dels över lunchen och så var jag och gymmade med en annan kompis som jag inte träffat på evigheter. Så både lunch o träning var ju sånt jag oberoende skulle klämt in i dagens schema. Och såklart mina gulliga arbetskamrater, men dem träffar jag ju rätt ofta. Tur är väl det.
Hann nog också vara hemma, öva diktamen och umgås med skruttorna, såklart. Annars hade det inte räknats som "bra" dag.

måndag 23 januari 2012

I did it!

Ja, ni gissar säkert. Bokade resa. Efter att jag läste att mässerbjudandena gäller fram tills imorgon kände jag att det gällde att passa på nu med 150€ rabatt. Billigaste erbjudandena som jag spanat på hade redan tagit slut. Men det här tror jag blir bra det med, och bufféfrulle ingår.

Det blir Santorini 15-22.7 och jag längtar!

Åh, det finns många olika utflykter som jag måst gallra emellan, för man kan ju inte gå på allt. Det gäller att pricka rätt bland solnedgångsmiddagar från båt, vulkanutflykt och snorklingar, sightseeingar och vandringar. Och bla, bla. Det känns bara för bra!

Jag kan inte fatta att det verklign ska bära av :))

lördag 21 januari 2012

I nöd och lust

Allra mest i nöd. Fick jag påminna Niko om, när han fick komma 10 km hemifrån, efter bastun, och gräva fram mig och bilen från en snödriva... Jag var och firade min arbetskompis som fyllt år och hade parkerat lite..eh..tokigt. Ups.

Tur i oturen var mommo hos oss, så han kunde ta hennes lilla loppa till bil och så körde vi fint hem efter varann i varsin bil. Hur det annars hade gått vet jag ej.

Jag fick lite personlig träning

Eller mycket. Av min man. Som jag hade med till "mitt" gym idag, då där var öppet hus. Herre jess, vad jag fick puscha mig själv. Och fick ca 20 nya träningsmoment jag kan variera med. Det tackar jag för. Och fick ligga o ta bänken också. Jag orkade (nästan) 3*12, med stången. Som vägde 20 kg... Hehe, jag kan ju bara utvecklas nu. Där skulle jag aldrig lägga mig annars. Där i äijä-nurkkan. Det var nu där vi höll mycket hus idag och roligt var det. Men inte vet jag om jag "vågar" gå dit nästa gång jag är och tränar själv. Jag inser att jag skulle behöva en träningskompis...jag är lite väl lat annars, det kan jag medge.

Sku jag o Niko alltid träna tillsammans sku jag va såå i strandskick i sommar. Nu går vi ju inte båda på Elixia i vanliga fall för det sku bli så dyrt men jag ska försöka på egen hand att nu nånstans bli lite fastare ;) Och inte skulle han ju få ut nånting av att gymma med mig, så han får nog hålla sig till sin manliga träningskompis oberoende.

Och jiiizus vad jag kommer att ha träningsvärk imorgon, men den dagen den sorgen. Vi ska dessutom se om vi lyckas få ett till pass imoron (då dom fortfarande har öppet hus), och gå igenom de muskler vi inte hann med idag..

Så jag ska se om jag är i liv på måndagmorgon..;)

fredag 20 januari 2012

Det börjas i tid

Felix är på sitt fotislags bastu- och pizzakväll.. Visst sku dom också ha prisutdelning o sånt också men det låter så vuxet. Sauna-ilta.

Niko är visserligen med, i egenskap av lagledare. Och en del andra föräldrar också. Jag orkade inte följa med.
 Men. Sugen på pizza blev jag ju ändå. Så dom lovade kurva via nån pizzeria på hemvägen och ta en åt mamma. Jag vet, man borde ju inte men idag hade vi faktist jumppa i alla de former i skolan så kanske det går jämt ut? Och om jag lovar att ta en sväng till gymmet imorgon också? Jooooh.

Mjölktanden som for..

Tidigare i veckan när jag tuggade på en seg xylitoltablett lossade en halv tand... Inte roligt, särskilt när det hänt liknanade på två andra ställen i munnen..fast då mindre bitar.
Igår på eftermiddagen tog jag tjuren vid hornen och ringde tandläkar-tidsbeställningen. Döm om min förvåningen när hon undrade om jag kunde komma samma kväll 19:30. Öh..joo. Inte visste jag att de jobbar så sent, de kommunala tandläkarna.

Jag tror att jag bra ska hinna hämta o föra hem Sarah som är på kalas till kl.19. Men där trodde jag fel. Nu har det ju blivit ordntlig vínter och alla körstäckor tar betydligt längre i oplogat. Vilket gör att jag inte hinner dumpa av henne hemma och hamnar ta med henne till tandläkaren.. Vi är så i sista minuten och jag parkerar bilen alldeles för långt ifrån och får springa med henne i famnen för det tar för länge för henne att plumsa genom. Svettig o gråtfärdig (för jag är så arg på hela situationen och helt slut) fläämtar jag in till reception 2 minuter före min tid. Bilklockan gick lite före tydligen för enligt mina beräkningar skulle vi varit försenade.

Sarah blir erbjuden penna o papper medan mamma klättrar upp i tandläkarstolen. För att genomlida det absolut värsta tandläkarbesöket nånsin!

Jag fick 2*bedövningsampuller och ändå.  Det var så hemskt. Jag ska inte gå in på detaljer men summasumarum kom jag ut med en mjölktand mindre. Jo - mjölktand. Jag har vetat sen länge att det saknas två permanenta sidotänder och därför har mjölktänderna hängt med. Men eftersom de är av sämre kvalitet går det så här sen, att den går i bitar.

Idag har jag fått äta, men jag tuggar nog bara på ena sidan. Och det känns obehagligt. Usch. Och smått panik när mjölktanden på andra sidan också tappat en bit. Jag vill inte pånytt. Men köar ändå för en ny tid...uuuuj.

torsdag 19 januari 2012

Gårdagens jobbiga

..eller jobbigt och jobbigt. Men jag blev nog lite paff och fick en stunds hjärnsläpp.

Vi håller på med kvällsbestyren då 8-åringen plötsligt frågar: "Mamma, vad är en dildo?" ..öh..va?! Vem pratar om sånt, undrar man ju då. Kanske. En kille på klassen tydligen.

Vad svarar man på det, för i en mammas huvud hinner man ju gå sakerna i förväg och vet att du kan
a) inte ljuga. För tänk om du gör det och så säger han i skolan att han vet vad det är och så...ja..märker han att han kanske blivit lurad.
b) att ignorera och vissla är redan för sent, för jag har ju redan undrat av vem han "lärt" sig ordet.
c) säger du vad det är, vill han ju säkert veta till vad man har en sån. Och ett sånt samtal varken vill eller orkar man föra.
d) du ehhar och säger att barn inte behöver fundera på sånt.

Gissa vilket det blev. D. Inte slapp jag ju undan så lätt, utan han frågar "Är det en snopp?".  Jag klämmer ut i utandningen att jo, en lös-snopp. Och försvinner ut i badrummet o hoppas han glömmer vår lilla diskussion som mamma skötte så smidigt korkat.

Jag har sagt det förut, och säger det igen. Det är inte lätt att va förälder ;)

onsdag 18 januari 2012

Jag tror jag skall göra det

..som jag redan på fejjan lite funderat. Ta och åka på en veckas solsemester i sommar.
Jag håller på att gå sönder av att inte ha nånting roligt att se framemot. Jag behöver det. För att orka. Och när jag åt karln förklarar, säger han "Det kommer ju Aktia-turneringen snart". Det visar hur olika behov vi har. Visst är en fotbollsturneringen rolig men ..öh..inte ser jag nu på det sättet framemot en sån som t.ex en resa.
Det är nästan så jag inte vill höra om folks reseplaner hit och dit. Och Niko kan inte (och verkar inte vilja heller) ta en vecka ledigt förrän han är klar med studierna. Typ. Och i sommar måst han jobba och jag vet att han trivs med det. Så. Vad om jag skulle åka med en kompis iväg, själv?

Först pratade jag o mamma om att ifall vi skulle åkte iväg med alla barn en vecka i sommar. Tills vi kollade priserna. Det skulle bli ca 4000€. Eh..okej. Då föreslog hon, att hon blir hemma med barnen och jag åker själv. Niko är ju på Åland och jobbar, så han berörs inte det minsta ;)

Ju mer jag tänker på saken, desto högre blir resfebern. Jag vill! Tänk att få sola, ligga o läsa, strosa och äta på restaurang i fred. Inte välja restaurangen på basen av playground. Bara vara.

En vecka i juli. Här är säkert fin sommar då också, men bort är alltid bort. Så blir hemma bäst sen igen ;)
Vilken bra motivering för att få bort några kilon till dess Det borde t.o.m. jag klara på ett halv år.

Nu är det bara att se ifall nån skulle nappa på och komma som resesällskap ;)


EDIT: Eller, så åker jag själv! Har en bekant som just nu också är själv på en södern ö. Och hon verkar stortrivas ;)

tisdag 17 januari 2012

Vad hittar vi i frysen då?


Den här synen möttes jag av imorse då jag skulle ta lite blåbär från frysen till yoghurten.

Det är barnen som gör hälsosam glass...

Du behöver:
1 plastmugg
1 sked
2 dl vatten

Häll upp, frys in, låt stå över natten. Klart!

(Det är helt deras eget påhitt och jag hörde hur Robin igår föreslog att man kunde tillsätta saft, men då svarade storebror "Nej, då blir det ohälsosamt!")

Dom barnen, dom barnen... ;)

Födelsedagshälsningar till andra sidan

Idag fyller min pappa, barnens morfar o karlns svärfar år. Skulle det ha varit som vanligt hade vi uppvaktat med en påse lakrits. Nu finns han ju inte längre här bland oss men kanske jag skulle köpa en påse lakrits i alla fall..? Så kan vi där hemma ikväll stanna upp ett tag, äta en bit laku och tänka på Jalle. Och hoppas att tankarna når dit upp?

måndag 16 januari 2012

Ska det nu sen va så här?

Idag kom jag hem först lite efter 17 från jobbet. Då var mommo här med barnen, Niko hade ett lagledarmöte som började 17:30 (och som han ännu inte i skrivande stund kl.21:10 kommit hem från). Robin var på fotboll, fick åka hem med grannen.
Vi äter. Lagar läxor och läxor.  Badar. Äter kvällsmål. Läsa saga. Natta barn EN TIMME igen. Dit for det. Och inte känner jag att jag ens hann träffa barnen ordentligt.

Nu kan jag pusta ut och ta det lugnt en stund. Bara för att ha väckning 5:45 imorgon och börja ovanligt tidigt jobba. För att komma hem till en kväll där man knappast hinner dra andan förrän klockan är nästan natten igen.

Är det här nu sen att leva?

(usch vad det känns deppigt just nu..sku behöva nånting roligt att se framemot..)

söndag 15 januari 2012

Företagsamma barn

Idag när jag kom från jumppan stod barnen o hoppade & ropade att jag måst upp o titta till övrevåningen - dom har en överraskning åt mig! Eh..blir jag glad eller lessen? undrade jag. Har lärt mig att överraskningar kanske inte alltid är bra när det kommer till vad småfolk hittar på. "Nå GLAD, mamma" - menade de.

Stegar upp på vinden och ser att de har möblerat om (och städat!) i Sarah o Alvins rum. Riktigt bra, får jag erkänna. Faktiskt ser där bättre ut än förut. Och det gulligaste var att de placerat "fåtöljen" mitt mellan sängarna som är som lagts som ett "L" så nu kan man paja både Sarah o. Alvin när man nattar dem. Tyckte dom. Gullevännerna mina.

Vår lilla croko

Den var faktist jättefin, krokodildräkten som S önskat sig. Hon hade ingen maskeraddräkt alls, från förut så det var helt ok. Och i smyg är jag glad att hon inte ens pratat om att klä ut sig till "prinsessa" :)

Krokodilen vår.

..och en svans där bak, har den också ;)

O-kaffad.

Tänk vad kaffet kan göra mycket. Igår kväll använde jag vår sista mjölk till en pannkaka och därav var jag utan kaffemjölk imorse. Niko som kokat pannan full som alltid på söndagmorgon blev t.o.m. förskräckt för min skull när jag berättade att idag kan jag inte ta min mugg med kaffe. För får jag inte mjölk i så är jag hellre utan. När öppnar Valintatalo, undrade han. Men det är först 12 så jag kunde inte hjälpas.

Kl.11 hade Sarah sin prinsessafutis och där satt jag som en trasa i omklädningsrummet. Hade inte med mig pengar så inte kunde vi kurva via nånstans o köpa mjölk heller.
Hemma åt vi lunch och nu är jag så trött, så trött. Niko åkte iväg till gymmet och handlar på hemvägen. Men sen börjar det va lite för sent att dricka kaffe, ju.

Pest o pina, jag får nog försöka överleva. På någå sätt.
Och jag som ska på pilates/yoga mix senare, jag kommer ju att somna före nedvarvningen är jag rädd.

lördag 14 januari 2012

Ensam.

Ja, om jag inte räknar med en sovande Alvin.
Imorse fick jag sova till 10:15. Vau. De två yngsta var ju hos mommo övernatten. Felix hade fotbollsmatcher så han och pappa hade "smygit" iväg lite efter 9. Och Robin underhöll sig själv.

Lite skyldig känner man sig, för att ha sovit bort halva förmiddagen. Knappt hade jag hunnit få i mig frulle före det var dags att börja tänka på lunch. Slängde in 2 paket (alltså 6 st) kycklinglår i ugnen och måttade upp ris färdigt.

Läste tidningen, hann spela lite spel med Robin och så kom småttorna hem. Så kom Felix o pappa hem. Vi bytte av varann och jag tog min Krokodil och förde henne på kalas. Under tiden for jag till en kompis på kaffe. Som vanligt hade vi så mycket att prata om att tiden tog slut på hälft. Men skoj att träffas var det.

Så hämtar jag Sarah från partajet, kommer hem. Pojkarna har fått kompis på besök och jag skickar iväg både Niko o barn till pulkabacken. Alvin hann precis somna så jag blir hemma med honom. Och njuter av lugnet. Ah. Sådana här stunder är guld värda. Och ikväll kan vi njuta av att bara vara. För imorgon är det dittan o dattan igen..

fredag 13 januari 2012

Fredag den 13:onde

Den kom och nu har den nästan gått igen.
Det har varit en riktigt bra dag, faktiskt.
Barnen var på humör imorse, jag kom nästan i tid till skolan. Skyller på Robin (hemska mamma) att jag missade en metro och blev lite försenad. För han kom på när vi var på väg redan imorse, att han inte har sin skolväska med sig. Suck. Han är en sån liten slarver.
Skoldagen var omväxlande, bokstavligen, vi fick byta klassrum 6 ggr. Ha personlig utveckling och ergonomiska övningar. Massera varann, leka, berömma varann och sånt. Nästa gång ska vi ha jumppa. Och konditionstest. Herreminjee.

Efter skolan kurvade jag via Kajsaniemi och maskeradbutiken och köpte en krokodildräkt i stl. 4-6 år. Sarah såg den när vi var på bio förra veckan och har såå velat ha en. Jag tyckte att man kan inte så där bara köpa en dräkt, utan vi kan ta en nästa gång hon ska på maskerad. Så får hon vara krokodil sen 3 år framöver på dylika tillställningar. Hehe.  Passligt nog, för henne, blev hon ju bjuden på ett kalas imorgon där man gärna får klä ut sig. Och ännu ett kalas nästa vecka, där stod det inte nåt om klädsel men kanske man kan gå som croko ändå. Det är väl alltid rätt? Det fanns även i vuxen storlek, kanske kunde vara nåt för någon som suktar efter en Onepiece? :)

Idag var det "min" gymdag, så jag var bara hem o vände, så släpade jag mig till gymmet. Gick på ett pass spinning, 45 min. Det var länge sen och kändes bra. Svettigt värre. Knäet knaxade lite, men gjorde inte ont så det kanske inte är nån fara? Så gjorde jag dessutom lite mage och rygg på gymsidan, efter cyklingen.

Därför tyckte jag också att det var okej med lite popcorn ikväll, när vi såg både finska o svenska Voice of. Visst.

Ovanligt lugnt här hos oss med bara två barn hemma. Mommo tog de två yngsta till sig övernatten. Det tackar vi för.

Jag skall passa på att sticka ett par varv ännu, för imorgon får jag soooova.

torsdag 12 januari 2012

Håller mig ännu (och lite om diet)

..från att köpa choklad. Fast hjärnan och hjärtat ropar choko varje gång jag går förbi ett utskänkningsställe. Eller vad kallar man det, där man kan få tag på skiten.. Jag skulle bra kunna presentera mig med "Hej, jag heter Nadja och jag missbrukar socker".

Idag när jag var in via en butik för att komplettera lunchen köpte jag faktist en påse mini-morötter! Och dem satt jag och tuggade i mig under bussresan. Gott - javisst. Och inte behöver man sitta o skämmas, som jag nog ärligt sagt gör om jag sitter och smäller i mig choko eller lösgodis på bussen.. Men ändå. Choko!

LCHF körde jag ¨hårt ifjol den här tiden. För nte gången. Det gick bra i ett par månader, tills jag fuskade rejält första gången, så blev det andra gången och så var det kört. Försökte ändå halvhjärtat fram till sommaren kanske, men så sa det stopp. Och jag hade upp till öronen av allt fett och kan ännu inte heller tänka på stekt ägg, bacon, coleslaw, fröbröd och mandelmjöl utan att bli lite spyfärdig. Uh. Nej tack. Jag måst försöka hitta på något annat. Men vad? Eller nån gyllene medelväg? Lite av allt? Det låter också helt bra. För jag kan nog inte byta ut pasta mot blomkål och brödet mot...mandelbröd eller oopsies eller vadsomhelst för resten av livet. Jag vill inte. För LCHF är inte en diet utan en livsstil..

Hur skall du bli av med dina extrakilon? Du som är lyckligt lottad och inte har några sådana kan lugnt hoppa över frågan ;)

På väg

... på jobb. Kan inte hjälpa, men det känns nog som om dagen blir så lång o tung med kvällstur. För skolbarnen ska man ju få iväg tidigt ändå. Och att inte va hemma när middag ska fixas o läxor lagas känns inte alls befriande, mer tvärtom.

Nåja, nog går den här dagen säkert på någå sätt den med.

onsdag 11 januari 2012

Ännu en dag till ända

Idag var första egentliga vardagen i vår familj. Jobb, skola, fotis, träning, handla, tvätta..you name it. Och så känns det, tur så är det torsdag imorgon!
Fick också träffa vår nya förman för första gången, som är en man. Det är en liten omställning men säkert värre för honom än för oss. Näh, det blir säkert bra.  Månne han gick på det att det hör till att han bakar till varje team-möte som vi informerade honom om i slutet av dagens möte? Få se, få se.

När allt annat var avklarat här hemma, tänkte jag gå på ett pass Astanga yoga för omväxlings skull. För att se att det drogs av en man. Inget illa, men ska nu männen vara överallt plötsligt? Ja, ja, han var helt bra och verkade rutinerad. Lite väl snabbt drog han igenom alla rörelser och för oss mindre rutinerade var det inte helt lätt att hänga med.
Och efteråt kände jag mig lätt illamående. Hoppas det bara är för att det varit Tittande hund, tappra riddare, solhälsningar och gudvetvad i en salig blandning.

Nu skall jag bara plocka fram kläder till barnen för imorgon och sen hoppa i säng. Som, faktist, vid senaste koll, verkar vara tom på folk! Det sku va sååå skönt att få ligga bara 2 stycken (då menar jag vi som hör dit)i vår 120 cm säng. Och inte 3 eller 4.

tisdag 10 januari 2012

Helt fantastiskt ;)

Som om det inte är nog med att vi alla mår bra, somnade Alvin också 19:20 ikväll!!
Visst, han har inte sovit dagssömn och när det började verka kritiskt där vid 18-tiden klädde jag på honom & Sarah och så var vi ute en knapp timme. Han var inte alls gnällig utan gick snällt på en liten promenad. Sarah ville åka i pulkan. Så var vi en stund på gården också, tills mamma fick kallt. Måst tydligen köpa nya vinterkängor :/
Väl inne åt han 3 portioner lasagne, som var kvar från lunch. Och så snark. Tomatsås i hela ansiktet somnade han i matbordet. Orkade inte ens protestera när jag tvättade händer och ansikte. Tandborst och blöjbyte fick också göras på en sovande kille. Så var det bara att bära isäng!

Vilken lyx, jag älskar min lilla vilde men inte kan man göra nånting (!) när han är vaken.
Nu är de andra isäng (sover inte ens närapå men ändå), karln for tll gymmet och jag skall sticka lite, för att jag kan. Bara njuta, helt enkelt! 


Alvin visar att han inte är trött och försöker dra storasyster i pulkan..

*gungeligung*

Roligt att vara ute efter två dygn innomhus.

Åh, vi mår bra!

Det är konstigt det här, hur bra plötsligt känns superbra, efter att ha mått så dåligt, så dåligt. Jag kommer faktist inte ens ihåg (förmodligen senaste magsjuka) när man sku ha varit så dålig. Efter att förrförranatten vakat med spyende ungar (karln låg ju själv däckad i soffan) och sen själv passlig börjat spy igår morse runt 8-tiden, då önskar man sig lång bort.. Tack o lov kvicknade Niko i ganska bra och kunde ta "torka upp spyor"-passet. Och jag fick ligga ganska (o)stört..Alvin fattade ju inget och gjorde sitt bästa för att smita in till mig och sätta sig på mitt huvud. Stackarn - han ville nog bara ha nån reaktion av sin mor.

Gårdagen gick som i en dimma, på eftermiddagen försökte jag äta en banan men den kom upp. Mot kvällen lyckades jag behålla lite yoghurt. Så blev det sakta bättre. Och nu fick vi användning av Sodastreamern som kom i julklapp, kolsyran kändes bra.

Nu i efterhand kan man säga att det var en relativt kort men intensiv magsjuka. Vi 3 äldsta i familjen hade det värst. Alvin hade lindrigast.

Jag har sovit, sovit o sovit. 11 timmar i sträck i natt! Och känner mig hur bra som helst idag! Livet ler!

Tar det lungt idag och återvänder på jobb imorgon - pigg och utvilad ;)

måndag 9 januari 2012

Magsjuka med besked

Visst drabbades vi alla sex. Ena vägen, andra vägen och vissa båda vägarna...
Fy apa det här senaste dygnet. Men sakta, sakta återvänder vi. Jag har inte spytt nu på några timmar och åt ett glas yoghurt tidigare, som inte har kommit upp. Det går åt rätt håll. Värst är det väl nu just för Robin som först ikväll började spy. Man kan ju hoppas att det räckte med två uppkastningar och att han/vi får sova någålunda inatt.

Uh, fräscha saker. Vi har inte drabbats av magsjuka på flere år och hoppas det går en tid nu igen.

G'natt

...urk.

Sen senast har Niko spytt ett antal ggr och 4-åringen spytt ner 2 sängar och ett badrumsgolv.

Vet inte riktigt hur man ska kunna sova då man bara ligger o lyssnar efter att nån ska spy.. Det är för jävligt. Tvättmaskinen surrar på i ett, täcken, dynor o lakan tar upp plats. Äckligast att pilla loss spyorna från sängkläder före man kan slänga i maskin.

Känner mig orolig o rastlös, hur ska man göra med jobb i såna här situationer? Nå, så länge jag mår bra finns det väl ingen excuse att stanna hemma. För Niko ligger ju i soffan.

Hör att Robin gnyr i sömnen nu, hoppas det bara är nån dröm..

God natt där ute.

Skickat från min iPhone

söndag 8 januari 2012

Tillbaka till verkligheten..

Nu har då jullov och semesterdagar gått mot sitt slut. Med fasa inser jag att det är måndagmorgon imorgon.
Sista dagen spenderade jag all ljusa tid i Borgå hos olika väninnor och drack litervis med kaffe ;) Många givande diskussioner.

Sen kom jag hem till tvätt, tvätt o tvätt.
Och en karl som blivit magsjuk. Nej, det var inte därför jag hade tvätt utan för att jag inte tvättat på hela veckan.

Nåja, nu hoppas och ber jag, att vi andra inte blir smittade. Det här skulle ju vara ett friskt år! Ju.

Imorgon börjar dessutom mitt hälsosammare liv och jag går gärna ner några kilon på kuppen.

lördag 7 januari 2012

Nu är det vinter,

och pulkorna åkte fram. Ikväll har vi tillbringat ett par timmar i områdets bästa pulkabacke. Här i öst.
Gått många hundra meter uppåt totalt. Och inte skulle de velat hem heller men jag började tappa känslen i mina fingar och det började blåsa kallt.

Så nu väntar vi på att bastun ska bli varm. Pojkarna och kompisen som sover över tänkte gå och rulla sig i snön. Hm..okej då. 

Här är lite iphone foton från ikväll :) 

Dagen utan inlägg

..blev det igår. Tydligen. Jag försökte nog mobilblogga sent på kvällen men det kom aldrig fram.

Här är fullt upp bara, igår fick barnen använda sin presentkort till HopLop, som också var julklappar. Tack snälla mommo som orkade vara där med dem! Så jag hann vara och storhandla och ta årets första gympass. Första gympasset på säkert en månad. Och så fick jag så jädra ont i ryggen efteråt. Fan också.

Jag - JAG- började också sticka igår. Tänkte prova på benvärmare, eller så får det bli en stor pannlapp. Eller halsduk. Eller rumplapp till pulkan. Huvudsaken är att jag stickar :) Övning ger färdighet. Sägs det. En maska av 72 har jag tappat bort på vägen.

Från det ena till det sjunde, så har det under natten kommit massor med snö här i Helsingfors. Så jag o Vännen som planerat skogspromenad fick plumsa i snö en timme bland nåns egengjorda skidspår. Här i motionsslingan vid oss. Svettigt värre blev det.

Tänk. Om det håller i sig, som dom lovat, kanske dom drar upp ordentliga spår. Ännu igår trodde mann inte det skulle bli vinter överhuvudtaget och så - på några timmar ändras allt! Och oj, om det skulle hållas så här på några minusgrader. Så passligt!

torsdag 5 januari 2012

Idag då?

I år fick barnen flera upplevelser i julklapp också, vilket jag tycker är super! För med många barn blir det lätt dyrt att hitta på nåt.

Så, idag skulle vi avverka biobiljetter som fåtts av julgubben ;) Föreställningar på svenska växer inte på träd, så eftersom det idag 11:45 visades Alvin 3, dubbad till svenska, var det den vi gick på. Den har pojkarna nog velat se redan ett tag annars också.

För Sarahs del var det första biobesöket, så hon var exalterad. Hemma hade de lagt över godis i påsar som var kvar från julen och jag köpte på stället en Combo, med läsk o popcorn som vi delade på.

Metro till Kajsaniemi

Sarah har fotat.

En glad Ropsu.

Barnen gillade filmen. Vi var via Östra centrum och BR. Dit for lite sparpengar. Men vi hittade också färdigt present till ett kalas Sarah skall på om en dryg vecka. Skönt att ha det fixat redan. Inpackat o allt!

Hem och äta, så var det träff med kompisen. I "pulkabacken". Det fanns inte mycket snö kvar, men tillräckligt för att kunna prova sina nya foamgliders, som också var julklappar. Herre jess vad hårt det gick. Både ungar o skor flög. Men roligt hade de, och vilken tur att "brädorna" är så lätta att t.o.m Sarah orkar släpa sin upp, upp och upp.


Så var det dags att få Felix på fotbollen. Vi skulle dessutom plocka upp en annan kille så det gällde att komma iväg. Sarah somnade i bilen och fick sova en dryg halvtimme före jag väckte henne. Vilket gör att hon ännu ligger vaken och babblar i sin säng..

Jag tittade med ett halvt öga på Voice Sverige och borde nu få igång en diskmaskin. Imorgon vid 11-tiden borde Niko komma hem. Sen är det back to basics.

Igår somande 3/4 i lilla soffan. Det får bli dagens god natt-bild :)

Znark.

onsdag 4 januari 2012

Årets första dagar i bild.

...och som fortsättning på förra inlägget kommer här: årets första dagar i bild. Och samtidigt de sista dagarna på Åland. Visst har jag hunnit med att träffa bebisar och söta väninnor också. Men är lite försiktigt med att lämna ut hur som helst folk här ;) Här är nu nära o kära. Igen.

Det blev en del promenader.

...en del surande.

En hel del fina landskap.

Nabben.
Sandstranden hade svämmat över och var nu en fin isbana.

Hoppahoppa

Halt.

Senast vi var här var det ca 30 grader varmare. Typ.

En del timmar gick så här också..
Kvällsfotboll. Mamma fick stå i målet. Det gick inte bra.

Våra barns jämnåriga farbror & faster ;)

Niko i tänkartagen ;)

Robin (vår dramaqueen) var sur och vägrade sitta i samma bord som resten av sällskapet.

Aijabaija mamma. Borde hålla sig till kaffe. Bara.
Såklart.

Vid terminalen, 23:30. Alla ganska trötta.

Kl. 00:30. De två äldsta orkade härja ännu. Alvin slötittar.

Resan gick bra. Och ack så skönt att vara hemma. Visst har dom varit i luven på varann, som alltid, men det känns inte ens jobbigt. Och i övermorgon kommer Niko.

Årets sista dagar i bilderNåja, kameran är tömd efter Ålandsvistelsen ;)
Här är några (eh..många) glimtar från de sista dagarna på 2011. Väldigt snöfattiga bilder.

*pill* Mitt i allt var där någon svensk karl på tråden "Hallååå? Vem ringer - hallåå?"

Lite tråkigt utan kompis men Alvin kunde nog underhålla både sig själv o mamma på väg till Åland.
En eftermiddag gick bara jag o stora pojkarna till stan. Vi hann också prova ett nytt café.
I brist på badkar märkte Alvin att duscha också är skönt. Han ville duscha minst en gång till dan.
På nyårsaftonsmorgon åkte vi till Sverige med Eckerö linjen. Frukosten var god!
Roligt att hoppa sönder is på vattenpölar tycker barnen.
Väl framme i Vallentuna hos vännerna, måste vi passa på att njuta av det soliga, kalla vädret.
Islandshästarna klagade inte.
Ännu mera is!
Pojkarna.
Vi åt tortillas & tacos i det mysiga köket.
Dagen gick mot sitt slut och vi åker tillbaka till Åland. Vi är totalt 35 passagerare på Eckerö linjen ;)

För att nu nån förvaringsbox ska fyllas upp..

I stan har man börjat smälla alltmöjligt..

Jag o Min prins skålade in nya året med en 2 dl skumvin

Tänk att året tagit slut igen. Jag som inte riktigt fattat att julen är förbi redan?

Uh la laa..manikyr

Sarah hade målat naglarna på sin ena hand och det såg riktigt snyggt ut. Så när hon prompt ville måla mina naglar sa jag "Okej".

Nu i efterhand undrar jag om det verkligen är hon själv som målat sina naglar?? (eller var det mommo?)
Men hon var så nöjd ätt jag inte har hjärta att säga att det påminner mig om nånting från en skräckfilm..;)

Det är inte alla som har den här lyxen.


Det gäller att vara noggrann.

Färdigt!